Tuesday, June 9, 2009
AYAM MASAK MERAH
Ingredients:
Ayam setengah ekor dipotong kecik kecik
Bawang besar (potong dadu)
Bawang putih (hiris)
Fresh milk or susu cair (1 gelas)
Tomato puree (1 tin)
Nenas dipotong dadu (Dlm 2 gelas penuh)
Bunga cengkih (4 biji)
Girofle (5 biji)
Kayu manis (sebatang)
Gula (5 sudu besar)
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
Cara²
Lepas basuh ayam, lumurkan dgn serbuk kunyit dan garam.
Goreng sehingga garing.
Dlm wok, panaskan minyak.
Masukkan bawang, bunga cengkih, kayu manis dan girofle, tumis sehingga naik bau.
Masukkan tomato puree. Masak dan kacau dalam 5min.
Masukkan susu cair, gula dan gaul sebati, masak dgn api sederhana sehingga kuah jadi betul betul pekat.
Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa, nenas dan ayam goreng tadi. Gaul rata dan biarkan masak dlm seminit.
Wallap time.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment