Peha ayam
Bawang putih
Sup bunjut
Kiub ayam
Bawang besar/kecik
Minyak
Honey(Madu)
Telur
Daun bawang
Daun ketumbar (coriandre)
Cara-cara :
Steam ayam sehingga hampir² masak.
Dlm periuk nasi, panaskan sedikit minyak.
Tumis bawang yg dah dihiris dan sup bunjut sampai naik bau.
Keluarkan sup bunjut dan masukkan nasi dan kacau bagi bercampur dgn minyak.
Masukkan stok air ayam yg disteam tadi. (Sukatan air bergantung pada sukatan nasi).
Masukkan satu sudu teh serbuk kunyit dan garam secukup rasa.
Akhir sekali masukkan kiub ayam. Sekali sekala, kacau sehingga kiub ayam tadi sebati dgn air dan beras.
Potong isi ayam kecik² dan gaul dgn honey keatas ayam.
Dlm kuali, dgn sedikit minyak, tumis bawang putih dan bawang merah yg telah dihiris sehingga naik bau.
Masukkan ayam yg dah disapu dgn honey tadi dan goreng sehingga agak² garing.
Pecahkan telur dan biarkan masak, baru gaul sehingga bercampur dgn ayam.
Masukkan nasi yg telah masak, garam secukup rasa dan gaul sehingga sebati.
Utk kuah :
Dlm periuk kecik, tumis bawang, halia yg telah dihiris bersama dgn sup bunjut tadi sehingga naik bau.
Masukkan lebihan stok air ayam yg disteam tadi, kiub ayam dan garam secukup rasa.
Bila dah mendidih, masukkan daun coriandre dan daun bawang yg dah dipotong kecil².
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
No comments:
Post a Comment