EASY COOKING FOR LAZY PEOPLE ...... LIKE ME

Wednesday, June 12, 2013

SWEET BUTTER AND JAM BREAD











INGREDIENTS

Doh
  • 600g of flour
  • 2eggs
  • 230ml of warm milk 
  • 100g of sugar
  • 75g of melted butter
  • 1 packet of dry yeast
 Inti
  • 75g of melted butter
  • 1 bekas kaya jam (or any jam you want)

STEPS
1. Cairkan yeast kedlm campuran warm milk yg telah di sebatikan dgn gula
2. Dlm bowl yg lain masuk flour. Buat lubang ditgh tgh, masukkan telur 1 per 1. Masukkan campuran yeast (no. 1)
3.Uli sampai menjadi doh yg boleh dibulat bulatkan. Kalau melekat, dont hesitate sapu tepung dan uli sampai dah tak melekat ditangan.
4. Tutup dgn kain bersih dan biarkan doh naik selama 1 jam.
5. Bahagikan doh kepada 2bahagian seperti dlm gambar.




6. Bahagikan pula each doh kepada dua bahagian (total 4bahagian semuanya


7. Ambil dua doh dan uli satu persatu. Pada doh pertama, sapukan melted butter, kemudian sapu jam.


 Letakkan doh kedua keatas doh pertama, ulang proses, sapu melted butter dan jam.
 

8. Gulungkan kedua dua doh seperti dlm gambar.

Total ada 4 gulung doh.
  

9. Potong doh tadi seperti dlm gambar. Tebal bahagian tepi yg akan dibuat bentuk bunga adalah lebih kurang 3-4cm.
 
 10. Susun dalam dulang yg telah disapu dgn butter dan dialas dgn kertas minyak. Tutup dgn kain bersih dan biarkan doh naik lagi selama 1 jam. Sapukan melted butter ke atas doh yg telah naik tadi.
11. Bakar dlm oven yg telah dipanaskan selama 10min @180°C. Bakar selama  15-20min atau bila doh dah nampak keperangan. Sapukan lagi melted butter bagi berkilat bila dah masak.

No comments: