EASY COOKING FOR LAZY PEOPLE ...... LIKE ME

Wednesday, November 11, 2009

COQUILLES SAINT-JACQUES A LA PROVENCALE (SCALLOP PROVENCE STYLE)

For 4 person

INGREDIENTS

  1. 20 of scallop (coquilles Saint-Jacques)
  2. 2 sudu besar tepung gandum
  3. 4 biji bawang putih
  4. 50g bread crumbs
  5. 4 tomato
  6. 60g butter
  7. 2 sudu besar olive oil
  8. 1 sudu besar parsley yg dihiris harus
  9. Jus dari sebiji lemon
  10. Pepper dan garam secukup rasa

STEPS
  1. Bersihkan scallop dan keringkan diatas tissu/kain. Lumurkan tepung gandum ke atas scallop.
  2. Ketuk dua biji bawang putih dgn pisau (in other word, penyekkan). Hiris halus halus 2 biji bawang putih yg lain.
  3. Dlm frying pan, panaskan minyak dan masak scallop sehingga dua dua belah scallop tukar warna kegaringan. Add in bawang putih, garam, pepper dan bawang putih yg dah dipenyekkan tadi. Biarkan dgn api sederhana selama 5 minutes.
  4. Dlm frying pan lain, panaskan the rest of the butter dan tumis bawang putih yg dah dihiris halus, parsley dan bread crumbs, mix well. Masak selama 5 minutes dgn api sederhana.
  5. Dlm frying pan, panaskan 30g butter, masukkan tomato yg dah dipotong kiub, add garam dan pepper. Tutup dan biarkan masak selama 15minutes, kacau from time to time.
  6. Letakkan scallop dan bahan bahan yg dimasak bersama dlm bekas. Tuang bahan bahan masakan tomatoes dan bread crumbs tadi ke atas scallop.
  7. Serve hot.




No comments: