EASY COOKING FOR LAZY PEOPLE ...... LIKE ME

Monday, April 14, 2008

ROAST CHICKEN

ROAST CHICKEN

BAHAN-BAHAN
Seekor ayam
2 Bawang putih
Spices
Garam secukup rasa

Tumbuk bawang putih(sekadar nak penyekkan, jgn hancur) dan sumbatkan ke dalam ayam(dari punggung dia ler apalagi hehehehe).
Kemudian masukkan pulak spices kedalam ayam tadi. Kalau ada daun bawang pun boleh juga sumbatkan.

Berdirikan ayam didalam bekasnya seperti dlm gambar. Yg bagusnya bekas nih, bila ayam masak, segala lemak akan turun dan lemak ni akan digunakan sebagai sos kemudiannya.

Sapukan ayam dgn minyak, ala² sapu krim sebelum nak bersantai tepi pantai giteww hih hih hih. Mcm ni, bila masuk dlm oven, kulit jadi garing dan berkilat instead of hangus.

Biarkan dlm oven lebih kurang satu jam.

Hasilnya.

Bila dah dipotong, curahkan jus ayam tadi ke atas ayam.
Utk side dish.
BAHAN-BAHAN
Kentang
Cendawan
Daun coriandre/daun sup

Cara-cara
Steam kentang sampai masak.
Dlm frying pan, masak cendawan yg telah dibasuh tanpa minyak sehingga air yg keluar dari cendawan tadi kering.
Campurkan cendawan dan kentang yg dihiris lebih kurang 1cm didalam bekas.
Cairkan mentega dan campur dgn daun coriandre yg telah di racik halus, tambah garam secukup rasa.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 comment:

myzun said...

where to get the stand? i've been looking around tak jumpa..