BAHAN-BAHAN
Udang harimau (dibuang kulit, tinggal ekor)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
Udang harimau (dibuang kulit, tinggal ekor)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 ulas bawang besar (dipotong kiub)
Nenas (dipotong kiub, quantiti terpulang pada diri sendiri)
Red/Yellow pepper (dipotong kiub)
Sos tomato
Sos tomato
Tepung jagung (utk memekatkan sos)
Daun ketumbar/coriandre (diracik halus halus)
GaramAir
Minyak
Cara-cara
Dlm wok, panaskan sedikit minyak.
Bila panas, tumis bawang putih dan bawang besar.
Dlm mangkuk, campurkan sos tomato dgn air dan satu sudu teh tepung jagung.
Masukkan campuran tadi kedalam wok sehingga mendidih dan pekat.
Tambah red/yellow pepper dan nenas.
Masukkan udang dan biarkan sehingga agak² masak.
Letakkan garam secukup rasa.
Akhir sekali, taburkan daun ketumbar yg telah diracik.
Boleh juga dihidangkan bersama telur mata kerbau.
No comments:
Post a Comment