Friday, April 18, 2008
FAST AND FURIOUS ORANGE CAKE
Ingredients:
250gm butter (room temperature)
2 spoon orange zest
250gm sugar
4 eggs
300gm flour
1 spoon baking powder
1/2 tea spoon salt
180ml orange juice
1 tea spoon vanilla essence
Steps:
Add sugar, butter and orange zest and beat till the mixture becoming fluffy.
Add 4 eggs and vanilla essence.
Continue adding the orange juice and flour, baking powder and salt.
Beat till another 5 minutes or till it's well mixed.
Bake in a pre-heated oven at 160° till it's well baked.
How to know if it's done? Well, insert a bamboo stick in the middle.
Monday, April 14, 2008
ROAST CHICKEN
BAHAN-BAHAN
Seekor ayam
2 Bawang putih
Spices
Garam secukup rasa
Tumbuk bawang putih(sekadar nak penyekkan, jgn hancur) dan sumbatkan ke dalam ayam(dari punggung dia ler apalagi hehehehe).
Kemudian masukkan pulak spices kedalam ayam tadi. Kalau ada daun bawang pun boleh juga sumbatkan.
Berdirikan ayam didalam bekasnya seperti dlm gambar. Yg bagusnya bekas nih, bila ayam masak, segala lemak akan turun dan lemak ni akan digunakan sebagai sos kemudiannya.
Sapukan ayam dgn minyak, ala² sapu krim sebelum nak bersantai tepi pantai giteww hih hih hih. Mcm ni, bila masuk dlm oven, kulit jadi garing dan berkilat instead of hangus.
Biarkan dlm oven lebih kurang satu jam.
Hasilnya.
Bila dah dipotong, curahkan jus ayam tadi ke atas ayam.
Utk side dish.
BAHAN-BAHAN
Kentang
Cendawan
Daun coriandre/daun sup
Cara-cara
Steam kentang sampai masak.
Dlm frying pan, masak cendawan yg telah dibasuh tanpa minyak sehingga air yg keluar dari cendawan tadi kering.
Campurkan cendawan dan kentang yg dihiris lebih kurang 1cm didalam bekas.
Cairkan mentega dan campur dgn daun coriandre yg telah di racik halus, tambah garam secukup rasa.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
STUFFED POTATOES
BAHAN-BAHAN
Garlic dan bawang yg dah dihiris.
Kentang gergasi size, washed without taking off the skin.
Coriandre, daging/ayam and buah berangan(thanx to Comel80) yang dah ditumbuk halus.
GRILL PASTA
BAHAN-BAHAN
Pasta (quantiti agak² sendiri berapa ramai yg nak makan)
Daging, sosej atau ayam. (Dipotong dadu).
Bawang putih (dihiris nipis)
Bawang merah (dihiris nipis)
Cara-cara
Dlm periuk, masak air sehingga mendidih.
Bila menggelegak, masukkan pasta dan biarkan selama 10minit (atau sehingga pasta masak).
Toskan pasta tadi dah ketepikan.
Dlm kuali dgn sedikit butter, tumis bawang putih dan bawang merah.
Masukkan daging dan biarkan sehingga masak.
Campurkan pasta dan garam secukup rasa.
(Kalau ada spices, boleh jugak tambah ke dlm campuran pasta).
MOULIN ROAST CHICKEN
BAHAN-BAHAN
Peha ayam
Buah berangan
Spices
Garam secukup rasa
Cara-cara
Steam ayam sehingga hampir² masak
Dalam dulang membakar, letakkan ayam dan sapukan minyak ke atas ayam
Taburkan garam spices ke atas ayam
Bakar dlm oven sehingga kulit garing
Hidangkan bersama buah berangan yg dimasak atas kuali tanpa minyak
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
APPLE TARTE WITH JAM
There are so many different types of apple tart, one of it yg guna jam. I don't really like this type. Too heavy then bila bakar dlm oven, juice dari jam tadi menyerap ke dlm kulit tart tadi. In the end, kulit tart jadi lembik.
BAHAN-BAHAN
Ready made kulit utk tart.
Apples
Apple jam
Daun mint
Cara-cara
Letakkan kulit tart dlm loyang bulat. Potong yg terlebih, so that tak terkeluar dari loyang. Lebihan ni boleh dibuat hiasan.
Ratakan apple jam ke atas kulit tart tadi.
Hiris nipis nipis apple dan hias cecantik atas apple jam yg diratakan atas kulit tart tadi.
Hiaskan lebihan kulit tart tadi kat tengah², suka hatilah nak buat bentuk apa pun.
Letakkan sedikit daun mint sebagai perasa bila bakar dlm oven nanti.
Bakarkan dlm oven 200° selama 35minutes.
APPLE TARTE
ANOR'S TARTE AUX POMMES
BAHAN-BAHAN
Ready made kulit utk tart. Ada dua jenis kulit tart, satu yg bila kita bakar dia jadi fluffy(berlapis), I prefer this one.
Apples yg dipotong in cubes.
Sugar
Butter
Almond
Kismis
Cara-cara
Letakkan kulit tart dlm loyang bulat.
Potong yg terlebih, so that tak terkeluar dari loyang sbb tak cantik giteww.
Taburkan apples in cubes sama rata ke atas tart tadi dan begitu juga dgn almond dan kismis.
Bakarkan dlm oven 200° selama 35minutes.
Bila dah masak, letakkan butter atas tart tadi, bagi menyerap dlm tart yg panas.
Akhir sekali, taburkan gula pasir atas tart tadi.
SWEET AND SOUR PRAWN
Udang harimau (dibuang kulit, tinggal ekor)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
Sos tomato
SWEET AND SOUR PRAWN
Udang harimau (dibuang kulit, tinggal ekor)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
Sos tomato
Szechuan Prawn
Udang harimau (dibuang kulit, tinggal ekor)
5 ulas bawang putih (diracik halus)
APPLE TARTE
BAHAN-BAHAN
Ready made kulit utk tart. Ada dua jenis kulit tart, satu yg bila kita bakar dia jadi fluffy(berlapis), I prefer this one.
Apples
Sugar
Butter
Kuaci matahari
Cara-cara
Letakkan kulit tart dlm loyang bulat. Potong yg terlebih, so that tak terkeluar dari loyang sbb tak cantik giteww. Lebihan ni boleh dibuat hiasan ala² bunga kat tengah² tart nanti.
Hiris nipis nipis apple dan hias cecantik atas kulit tart tadi.
Hiaskan lebihan kulit tart tadi kat tengah², suka hatilah nak buat bentuk bunga ke, katak ke hih hih hih.
Taburkan kuaci matahari .. jgn byk sangat, ni nak buat penyedap rasa je nih. Kalau takde kuaci, bijan pun buleh gak.
Bakarkan dlm oven 200° selama 35minutes.
Bila dah masak, letakkan butter atas tart tadi, bagi menyerap dlm tart yg panas.
Akhir sekali, taburkan gula pasir atas tadi.
SATAY
Pencuci mulut cepat dibuat, sedap dimakan hih hih hih.
Strawberries yg dah dicuci dan dipotong dadu.
Fresh cream(half liquid).
Gula pasir.
Cara-cara
Senang sahaja, campurkan strawberries dengan fresh cream dan gula.
Kacau sehingga sebati.
Lepas tu apalagi, ngap ler hih hih hih.