EASY COOKING FOR LAZY PEOPLE ...... LIKE ME

Friday, April 18, 2008

FAST AND FURIOUS ORANGE CAKE



Ingredients:
250gm butter (room temperature)
2 spoon orange zest
250gm sugar
4 eggs
300gm flour
1 spoon baking powder
1/2 tea spoon salt
180ml orange juice
1 tea spoon vanilla essence

Steps:
Add sugar, butter and orange zest and beat till the mixture becoming fluffy.
Add 4 eggs and vanilla essence.
Continue adding the orange juice and flour, baking powder and salt.
Beat till another 5 minutes or till it's well mixed.

Bake in a pre-heated oven at 160° till it's well baked.

How to know if it's done? Well, insert a bamboo stick in the middle.

Monday, April 14, 2008

ROAST CHICKEN

ROAST CHICKEN

BAHAN-BAHAN
Seekor ayam
2 Bawang putih
Spices
Garam secukup rasa

Tumbuk bawang putih(sekadar nak penyekkan, jgn hancur) dan sumbatkan ke dalam ayam(dari punggung dia ler apalagi hehehehe).
Kemudian masukkan pulak spices kedalam ayam tadi. Kalau ada daun bawang pun boleh juga sumbatkan.

Berdirikan ayam didalam bekasnya seperti dlm gambar. Yg bagusnya bekas nih, bila ayam masak, segala lemak akan turun dan lemak ni akan digunakan sebagai sos kemudiannya.

Sapukan ayam dgn minyak, ala² sapu krim sebelum nak bersantai tepi pantai giteww hih hih hih. Mcm ni, bila masuk dlm oven, kulit jadi garing dan berkilat instead of hangus.

Biarkan dlm oven lebih kurang satu jam.

Hasilnya.

Bila dah dipotong, curahkan jus ayam tadi ke atas ayam.
Utk side dish.
BAHAN-BAHAN
Kentang
Cendawan
Daun coriandre/daun sup

Cara-cara
Steam kentang sampai masak.
Dlm frying pan, masak cendawan yg telah dibasuh tanpa minyak sehingga air yg keluar dari cendawan tadi kering.
Campurkan cendawan dan kentang yg dihiris lebih kurang 1cm didalam bekas.
Cairkan mentega dan campur dgn daun coriandre yg telah di racik halus, tambah garam secukup rasa.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

STUFFED POTATOES

POMME DE TERRES FARCIE (STUFFED POTATOES)



BAHAN-BAHAN
Garlic dan bawang yg dah dihiris.
Kentang gergasi size, washed without taking off the skin.


Coriandre, daging/ayam and buah berangan(thanx to Comel80) yang dah ditumbuk halus.
Gruyere (cheese) and fresh cream.
Cara-cara
1. Bakar kentang dlm oven till it's almost cooked. Biarkan sejuk.
2. In a pan with a bit of oil, tumis chopped garlic and bawang sampai naik bau. Then add in daging/ayam dan kacang, goreng sehingga kekuningan then baru masuk coriandre.
3. In a bowl, mix bahan² yg dah dimasak tadi dgn fresh cream and a bit of salt. Sendiri mau agak ler quantity hih hih hih.
4. Belah dua kentang yg dah dibakar dlm oven tadi. Take off isi dia dibahagian tengah tapi tinggalkan about 1cm isi dia.
5. Sumbatkan bahan² yg dah dicampur tadi dan akhir sekali taburkan cheese diatasnya dan bakar dlm oven sampai masak.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

GRILL PASTA

PASTA GRILL


BAHAN-BAHAN


Pasta (quantiti agak² sendiri berapa ramai yg nak makan)
Daging, sosej atau ayam. (Dipotong dadu).
Bawang putih (dihiris nipis)
Bawang merah (dihiris nipis)


Cara-cara
Dlm periuk, masak air sehingga mendidih.
Bila menggelegak, masukkan pasta dan biarkan selama 10minit (atau sehingga pasta masak).
Toskan pasta tadi dah ketepikan.
Dlm kuali dgn sedikit butter, tumis bawang putih dan bawang merah.
Masukkan daging dan biarkan sehingga masak.
Campurkan pasta dan garam secukup rasa.
(Kalau ada spices, boleh jugak tambah ke dlm campuran pasta).

MOULIN ROAST CHICKEN

ROAST CHICKEN MOULIN



BAHAN-BAHAN
Peha ayam
Buah berangan
Spices
Garam secukup rasa

Cara-cara
Steam ayam sehingga hampir² masak
Dalam dulang membakar, letakkan ayam dan sapukan minyak ke atas ayam
Taburkan garam spices ke atas ayam
Bakar dlm oven sehingga kulit garing
Hidangkan bersama buah berangan yg dimasak atas kuali tanpa minyak

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

APPLE TARTE WITH JAM

TARTE AUX POMMES VERSION WITH JAM



There are so many different types of apple tart, one of it yg guna jam. I don't really like this type. Too heavy then bila bakar dlm oven, juice dari jam tadi menyerap ke dlm kulit tart tadi. In the end, kulit tart jadi lembik.


BAHAN-BAHAN
Ready made kulit utk tart.
Apples
Apple jam
Daun mint

Cara-cara
Letakkan kulit tart dlm loyang bulat. Potong yg terlebih, so that tak terkeluar dari loyang. Lebihan ni boleh dibuat hiasan.
Ratakan apple jam ke atas kulit tart tadi.
Hiris nipis nipis apple dan hias cecantik atas apple jam yg diratakan atas kulit tart tadi.
Hiaskan lebihan kulit tart tadi kat tengah², suka hatilah nak buat bentuk apa pun.
Letakkan sedikit daun mint sebagai perasa bila bakar dlm oven nanti.
Bakarkan dlm oven 200° selama 35minutes.

APPLE TARTE

ANOR'S TARTE AUX POMMES


BAHAN-BAHAN
Ready made kulit utk tart. Ada dua jenis kulit tart, satu yg bila kita bakar dia jadi fluffy(berlapis), I prefer this one.
Apples yg dipotong in cubes.
Sugar
Butter
Almond
Kismis

Cara-cara
Letakkan kulit tart dlm loyang bulat.

Potong yg terlebih, so that tak terkeluar dari loyang sbb tak cantik giteww.
Taburkan apples in cubes sama rata ke atas tart tadi dan begitu juga dgn almond dan kismis.

Bakarkan dlm oven 200° selama 35minutes.
Bila dah masak, letakkan butter atas tart tadi, bagi menyerap dlm tart yg panas.
Akhir sekali, taburkan gula pasir atas tart tadi.

SWEET AND SOUR PRAWN

UDANG SWEET AND SOUR



BAHAN-BAHAN

Udang harimau (dibuang kulit, tinggal ekor)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 ulas bawang besar (dipotong kiub)
Nenas (dipotong kiub, quantiti terpulang pada diri sendiri)
Red/Yellow pepper (dipotong kiub)
Sos tomato
Tepung jagung (utk memekatkan sos)
Daun ketumbar/coriandre (diracik halus halus)
Garam
Air
Minyak


Cara-cara

Dlm wok, panaskan sedikit minyak.
Bila panas, tumis bawang putih dan bawang besar.
Dlm mangkuk, campurkan sos tomato dgn air dan satu sudu teh tepung jagung.
Masukkan campuran tadi kedalam wok sehingga mendidih dan pekat.
Tambah red/yellow pepper dan nenas.
Masukkan udang dan biarkan sehingga agak² masak.
Letakkan garam secukup rasa.
Akhir sekali, taburkan daun ketumbar yg telah diracik.

Boleh juga dihidangkan bersama telur mata kerbau.

SWEET AND SOUR PRAWN

UDANG SWEET AND SOUR



BAHAN-BAHAN

Udang harimau (dibuang kulit, tinggal ekor)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 ulas bawang besar (dipotong kiub)
Nenas (dipotong kiub, quantiti terpulang pada diri sendiri)
Red/Yellow pepper (dipotong kiub)
Sos tomato
Tepung jagung (utk memekatkan sos)
Daun ketumbar/coriandre (diracik halus halus)
Garam
Air
Minyak


Cara-cara

Dlm wok, panaskan sedikit minyak.
Bila panas, tumis bawang putih dan bawang besar.
Dlm mangkuk, campurkan sos tomato dgn air dan satu sudu teh tepung jagung.
Masukkan campuran tadi kedalam wok sehingga mendidih dan pekat.
Tambah red/yellow pepper dan nenas.
Masukkan udang dan biarkan sehingga agak² masak.
Letakkan garam secukup rasa.
Akhir sekali, taburkan daun ketumbar yg telah diracik.

Boleh juga dihidangkan bersama telur mata kerbau.

Szechuan Prawn


BAHAN-BAHAN

Udang harimau (dibuang kulit, tinggal ekor)
5 ulas bawang putih (diracik halus)

1 ulas bawang besar (dihiris nipis nipis)

Sos tiram

Tepung jagung (utk memekatkan sos)

Daun ketumbar/coriandre (diracik halus halus)

Air

Minyak


Cara-cara

Dlm wok, panaskan sedikit minyak.

Bila panas, tumis bawang putih dan bawang besar.

Dlm mangkuk, campurkan sos tiram dgn air dan satu sudu teh tepung jagung.

Masukkan campuran tadi kedalam wok sehingga mendidih dan pekat.

Masukkan udang dan biarkan sehingga agak² masak.

Akhir sekali, taburkan daun ketumbar yg telah diracik.


Boleh juga dihidangkan bersama

APPLE TARTE

LULU'S TARTE AUX POMMES (APPLE TART)



My favourite apple tart, recipe by my dear MIL. This is the only apple tart that I love. Very² easy to prepare and yet, very delicious.

BAHAN-BAHAN
Ready made kulit utk tart. Ada dua jenis kulit tart, satu yg bila kita bakar dia jadi fluffy(berlapis), I prefer this one.
Apples
Sugar
Butter
Kuaci matahari

Cara-cara
Letakkan kulit tart dlm loyang bulat. Potong yg terlebih, so that tak terkeluar dari loyang sbb tak cantik giteww. Lebihan ni boleh dibuat hiasan ala² bunga kat tengah² tart nanti.
Hiris nipis nipis apple dan hias cecantik atas kulit tart tadi.
Hiaskan lebihan kulit tart tadi kat tengah², suka hatilah nak buat bentuk bunga ke, katak ke hih hih hih.
Taburkan kuaci matahari .. jgn byk sangat, ni nak buat penyedap rasa je nih. Kalau takde kuaci, bijan pun buleh gak.
Bakarkan dlm oven 200° selama 35minutes.
Bila dah masak, letakkan butter atas tart tadi, bagi menyerap dlm tart yg panas.
Akhir sekali, taburkan gula pasir atas tadi.

SATAY

SATAY ANAK PAKCIK KARIM


BAHAN-BAHAN

250g daging ayam (dada) - potong dadu(agak ler mcm size nak buat satay, nak bagi gajah makan, potong size gajah ler miahahahha)
Bahan kisar :
4 biji bawang merah
1 batang serai di potong
1 ibu jari halia
1/2 camca jintan putih
1 sudu besar ketumbar
2 ulas bawang putih
2 sudu gula (lebih pun takpe, lagi sedap)
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu teh garam

Bahan membakar:
1 cawan minyak masak
1/2 cawan gula pasir
3 batang serai yg ditumbuk hujungnya dgn lesung digunakan sebagai pemberus satay

Cara-cara :
Perapkan daging ayam dengan bahan kisar sekurang kurangnya 4jam.
Utk membakar, sapukan bahan membakar ke atas ayam yg telah dicucuk dgn lidi.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

STRAWBERRY DESSERT

Pencuci mulut cepat dibuat, sedap dimakan hih hih hih.
BAHAN-BAHAN

Strawberries yg dah dicuci dan dipotong dadu.
Fresh cream(half liquid).
Gula pasir.

Cara-cara
Senang sahaja, campurkan strawberries dengan fresh cream dan gula.
Kacau sehingga sebati.

Lepas tu apalagi, ngap ler hih hih hih.