EASY COOKING FOR LAZY PEOPLE ...... LIKE ME

Friday, April 19, 2013

KAYA SWEET BUN

Ada mood nak buat bread jer skarang ni. Did this for teatime khas utk anak anak. Punyalah suka anak bujangku tu, makan sekali 4 ketul.What can be more tastier than a homemade bun. Dgn bau satu rumah bau roti perghhhh mengancam kalbu.

Ok ni resepi bun kaya that my friends requested. I actually guna breadmachine tapi dia ada juga cara manual dia in which I share with you here.

Sukatan kat bawah ni boleh dapat 1 tray setengah. Kalau buat setengah bahagian enggak cukup seh kang sorang leh makan setengah jer muahahahaha

Ingredients:


  • 700g of flour (for sweet bun)
  • 350ml fresh milk yg suam
  • 150g butter (room temperature, potong kecik kecik)
  • 2 eggs
  • 4 sudu besar gula halus
  • 2 sudu teh garam
  • 4 packet serbuk yist (I used brand Francine yg 1 peket yg beratnya 8g)
  • kaya

Steps
  1. Dlm big bowl, mix flour, sugar dan garam sampai sebati. 
  2. Buat mcm lubang tengah tengah mixture tadi ala ala perigi gitu dan masukkan serbuk yist.
  3. Slowly masukkan susu, telur dan butter. Kacau sebati guna senduk kayu ataupun mixer sampai dpt adunan yg consistent dan cantik
  4. Tutup dan biarkan selama 15min di tempat yg agak panas (bukan dlm peti ais hehehe)
  5. Atas meja yg dah dibersihkan, taburkan tepung gandum, ambik sesenduk sudu (atau ikut size yg anda suka), bulat bulat dulu supaya cantik texture dia then leperkan, letak kaya tengah tengah, tutup lepas dgn doh keliling.
  6. Letak dalam tray, kat atas samada sapukan butter atau lagi better kuning telur on top of the doh tadi nak bagi dia tan/berkilat
  7. Bakar dlm oven yg telah dipanaskan selama 10min sebelum tu. Waktu bakarnya agak agak lar ...dlm 20min atau bila tengok rasa gebu dan top dia jadi berkilat brownish tu maknanya dah masak lah tu.




No comments: