EASY COOKING FOR LAZY PEOPLE ...... LIKE ME

Tuesday, April 23, 2013

SOSEJ ROLL

Malam ni betul mati kutu nak masak apa. Buat pasta jer kang, mak bapak sendiri benci. Laki sendiri pun boleh menyampah apa ni bini pemaleh tak guno huhuhuuuu.

Maka tercetuslah idea sempoi disamping nak abiskan sosej yg tinggal sejemput itu. Kuantiti tu agak sendiri yer, depend berapa ramai yg nak makan.

Ingredient
  • Base lasagna (rebus dlm air mendidih selama 8min, asingkan dlm pinggan satu persatu supaya tak melekat)
  • Sosej
  • Sos tomato
  • Fresh tomato, potong kiub kecik
  • Bawang (hiris halus)
  • Kiub ayam
  • Gruyere (grated cheese)

Steps
  1. Dlm frying pan, panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih sampai naik bau. Masuk fresh tomato, kacau utk seminit dan masukkan sos tomato dan kiub ayam. Masak dgn api sederhana selama like 5min sampai mendidih.
  2. Dlm frying pan, panaskan sedikit minyak dan masak sosej errr sampai masaklah, jgn terlebih plak nanti kocut
  3. Letak sosej tadi atas one base of lasagna, spread mixture tomato tadi dan sprinkle cheese. Roll over lasagna. Susun dlm loyang atau bekas tahan panas, sprinkle lagi cheese atas rolls tadi.
  4. Panaskan oven at 180°C selama 10min, then masukan bekas, bakar sampai cheese tadi tukar warna brownish. Jgn terlebih hangus plak!!

3 comments:

nazl said...

yg ni simple..mcm senang nk buek...mak/bapak pun bedal gak nih...huhuuu...

nazl said...

yg ni simple..nmpak sodap sgt..n senang nk buat...harus ku buat nnt nih...mak/pak budak pun kasi pulun nih....

Anor@Nad said...

Heheheh