EASY COOKING FOR LAZY PEOPLE ...... LIKE ME

Wednesday, April 3, 2013

GALETTES DE POMMES DE TERRE (RÖSTI) CRUSTY POTATOES

Ni gara gara tengok Top Chef lar ni nak try diorang punya resepi. Hubby and kids suka sgt. Tambah byk kali. Byk jugak kentang yg digunakan. Nak buang kulit satu persatu, hiris lagi fuhhh terasa sgtlah lembap dan tak arifnya mcm budak baru belajar masak. Bikin malu jer.

Anyway let me share with you the recipe.

INGREDIENTS
  • 4   biji kentang
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 2 biji telur
  • 1 biji bawang besar
  • 2 cubit garam dan lada sulah

STEPS
  1. Buang kulit kentang dan bawang besar. Hiris nipis nipis keduanya. Mcm bentuk french fries tu tapi ni lagi halus. Lagi halus lagi sedap dan crispy.
  2. Buangkan sebanyak air yg boleh dari kentang dan bawang besar dgn cara genggam dalam tangan.
  3. Masukkan combination telur dan tepung. Masukkan garam dan lada sulah. Kacau bagi rata. 
  4. Dlm frying pan, panaskan minyak. Masukkan adunan tadi, ratakan dgn sudu supaya mendapat bentuk bulat yg rata.
  5. Terbalikkan bila dah kekuningan atau kegaringan. Tambah garam lagi secukup rasa.






No comments: